Gazprom heeft maandag voor het eerst gascontracten in het openbaar geveild op de Europese markt. De Russen verzetten zich jarenlang tegen dit systeem, maar buigen nu toch voor regels van de Europese Unie.
Zo verkochten de Russen het liefst hun gas: via langlopende contracten, gekoppeld aan de olieprijs. Maar die contracten pakten vaak onvoordelig uit voor de EU-lidstaten in oost- en centraal Europa. Vandaar dat de EU de zaken anders wil aanpakken: vrije handel op de zogenoemde ‘spot-markt’, waar grondstoffen voor onmiddellijke levering worden verhandeld.
Maandag werd dan eindelijk de eerste Gazprom-veiling gehouden – deze week volgen er nog drie, schrijft de Financial Times. Volgens analisten is daarmee een einde gekomen aan een tien jaar durend achterhoedegevecht van Gazprom met de EU. Brussel was het zo zat dat eerder dit jaar een antitrustonderzoek tegen Gazprom werd geopend.
Schikking in antitrustzaak?
Volgens Russische waarnemers kiest Gazprom met deze veilingen nu eieren voor zo’n geld. De tweede man van Gazprom zei maandag dat zijn bedrijf wil inspelen op veranderingen in de Europese markt. De directie van Gazprom liet weten te hopen op een schikking in de antitrustzaak.
De veiling van deze week heeft relatief weinig om het lijf: slechts twee procent van Gazproms jaarlijkse afzet aan Europa komt op de markt (zo’n 3,2 miljard kubieke meter). Toch noemt een Russische onderzoekster de stap “de meest positieve in het Russische buitenlands beleid” die ze sinds lange tijd gezien heeft.
Veilen levert nú meer op
Voordeel voor Gazprom: in tijden van lage olieprijzen brengen de veilingen meer geld in het laatje dan de langetermijncontracten gekoppeld aan de olieprijs van weleer.
Een ander dossier dat Gazprom graag wil vlottrekken is de Opal-pijplijn die door Duitsland loopt. Om Gazprom onder druk te zetten staan Duitsland en de EU het bedrijf slechts toe om minder dan de helft van de capaciteit van de leiding te gebruiken. Gazprom wil juist meer gebruik maken van de pijpleiding, om minder afhankelijk te worden van Oekraïne als gasdoorvoerder naar Europa.
Analisten denken dat Gazprom door heeft dat het spel volgens de regels uit Brussel gespeeld moet worden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl